Taidemajakka
mitä · missä · miten mukaan · teokset
linkkejä · yhteystiedot
mitä

Tavoitteet

Taide vesillä

Toimijat ×

Matkailu

Toimijat

taidemajakka

Taidemajakan alullepanijoita ovat Keski-Suomen ja Hämeen taidetoimikunnat. Mukaan Taidemajakkaan kutsutaan vesistöä ympäröivien kuntien ja kaupunkien lisäksi alueen kulttuuri- ja matkailutoimijoita, yhdistyksiä ja yksittäisiä henkilöitä sekä yrityksiä.


Taidemajakka - Suomen laajin ympäristötaiteen ketju

Ajatus Päijänteen ympäristötaideprojektista muhi aikansa jo vuodesta 1999 kunnes Hämeen ja Keski-Suomen läänintaiteilijat kiteyttivät tarkemman hankesuunnitelman Päijänteen Taidemajakasta kevättalvella 2005. Hanke syntyi ideasta yhdistää Päijänteen alueen kuntia taiteen avulla, siten että vesireitin avulla johdatetaan teokselta toiselle. Teosten on suunniteltu sijoittuvan taajama-alueiden yhteyteen, sinne missä ihmisen jälki jo ennestäänkin näkyy.

Molemmat taidetoimikunnat ovat sitoutuneet Taidemajakka-hankkeessa pitkäjänteiseen kymmenvuotiseen työhön. Jyväskylän seudulla on ympäristötaidetta tehty viime vuosina runsaasti ja läänintaiteilija Hannu Castrén nosti Taidemajakka - hankkeen keskeiseksi osaksi läänintaiteilijan työtään. Suunnitelmaa ryhtyivät toteuttamaan alueen taidetoimikunnat Hämeen visuaalisten taiteiden läänintaiteilija Sirpa Haapaojan johdatuksessa.

Keski-Suomen taidetoimikunta on tukenut ensimmäistä hankkeeseen liittyvää teosta, joka on Kärkisten siltapalkkiin sijoittuva Seppo Uuranmäen Poikittain -veistos. Taidetoimikunta on tukenut myös Uuranmäen seuraavaa Taidemajakka-teosta Kultainen leikkaus, joka julkistettiin Jämsässä syksyllä 2006 ympäristötaideyhdistys Joki ry:n hankkeena.

Taidemajakka -hankkeella taidetoimikunnat haluavat entisestään vahvistaa ympäristötaiteen asemaa rakennetun kulttuuriympäristön lisäksi myös luonnon ympäristössä. Toteutettavien teosten, jotka voivat taidetoimikunnan visioissa olla myös tekoja tai tapahtumia, tärkein kriteeri on taiteellinen korkeatasoisuus ja laatu. Uskomme, että taiteella viitoitetusta vesireitistä muodostuu ajan myötä ainutlaatuinen kulttuurimatkailukohde ja loisto Päijänteen rantakunnille.

Taidemajakka